Behandling

Behandling av vaginism

Om man lider av vaginism kan man göra mycket för att försöka underlätta själv. Det är viktigt att känna sin kropp, och en rekommendation är ofta att titta på sitt underliv med hjälp av en spegel. Känn, inspektera och undersök dig själv och fukta gärna med saliv eller glidmedel. Det är viktigt att hela tiden känna sig fram med försiktighet för att försöka undvika att associationer med smärta skapas. Det kan också vara till hjälp att vara påläst om sitt problem och om den kvinnliga anatomin.

När man känner sig bekväm med att känna utanpå sig själv, kan man försiktigt försöka föra in ett finger, och vara noga med att man tar det lugnt och försiktigt, och att man inte ger upp. Mycket glidmedel kan vara till stor hjälp vid denna penetrerande fas, och det kan vara till hjälp att försöka fokusera på andningen för att slappna av. Det kan också vara bra att försöka få orgasm samtidigt som man har ett finger i vagina, men viktigast är att det känns avslappnat för kvinnan.

När man känner sig avslappnad kan man successivt öka storleken, och i stället för att använda ett finger till exempel använda sig av en mindre vibrationsstav. Här finns ett stort utbud, som gör att kvinnan kan välja någon som känns rätt för henne. Ofta rekommenderas en mjuk och flexibel stav, men det är naturligtvis kvinnan själv som avgör vad som passar henne bäst. Efterhand är det lämpligt att öka storleken på vibratorn, men man bör inte öka med mer än 1 cm i diameter per gång.

Om kvinnan har en partner kan hon låta honom sköta vibratorn då hon känner sig trygg med detta. Det kan också vara värdefullt för kvinnan att inte bara koncentrera sig på sitt eget kön, utan också att närma sig mannens penis. Att lära sig att röra vid den, titta på den och smeka den utan att associera till smärta eller äckel är också en viktig del i behandlingen. Så småningom kommer kvinnan att känna sig mogen att försiktigt ha ett samlag. Det är då väldigt viktigt att hon känner att hon har kontroll över situationen och är avslappnad, och att hon och hennes partner är beredda på att det kan ta tid.

Knipövningar kan också vara till stor hjälp, eftersom kvinnan då lär sig att frivilligt använda muskulaturen i bäckenbotten, och därmed får lättare att slappna av. Detta kan vara till hjälp även under penetreringen, eftersom det är lättare att slappna av i muskulaturen efter att först ha spänt den. Efter att ha använt muskeln är det också lättare för kvinnan att verkligen känna om muskeln är avslappnad.